Ефектът на таурина за отслабване
Проучването по-долу не е пряко свързано с проблемите на спортното отслабване.
Работата беше извършена най-вече в контекста на проблемите с излишния калориен прием, който като социален фактор присъства в страните с развита икономика.
Проблемът с наднорменото тегло и свързаните с него патологии като диабет, хипертония, атеросклероза и др. стоят остро на дневен ред в тези страни.
Следователно, общата хипотеза, която учените тестваха, беше дали, без ограничаване на приема на храна, само манипулирането на хранителния състав на храните (аминокиселинния профил на консумирания протеин) може да повлияе на приема на калории и в резултат на това да намали натрупването на телесни мазнини.
Това изследване е по-долу, без съмнение могат да се направят редица изводи и аналогии за хора от спортна формация.
Ефекти на таурина върху затлъстяването: Проучване върху ефектите на храните
Експериментът използва диета с високо съдържание на мазнини и захароза, предложена от Lavigne et al. (2001).
На негова основа бяха изготвени четири изоенергийни експериментални диети от различни протеинови източници, съдържащи таурин в различни концентрации:
ПИЛЕ - филе от пилешки гърди (таурин 0,3 g/kg)
COD - филе от дива треска (таурин 1,7 g/kg)
РАК - месо от бял рак (таурин 2,4 g/kg)
СКАЛОП - месо от миди (таурин 12,9 g/kg)
LF - петата група мишки е контролната и не е използвана в статистическия анализ. Тя имаше казеин като източник на протеини, въглехидратите бяха под формата на захароза и съдържанието на мазнини беше ниско.
Експериментално изследване на таурин
По време на 6 седмици на експерименталната диета, мишките, хранени с миди, наддават значително по-малко телесно тегло от мишките, хранени с пиле и треска. Най-вече телесното тегло се увеличава при мишки, третирани с треска. (виж фиг.01)
Мишките, хранени с пиле и треска, консумират значително повече kcal от мишките, хранени с раци и миди (вижте Фигура 02). Тези. разликата в диетичните протеини в различните групи се отразява на количеството храна, консумирана от мишки (апетит).
Хранителната ефективност, изчислена като съотношението телесно ТЕГЛО/kcal от консумираната храна, е значително по-висока при мишки, хранени с пиле и треска, отколкото при мишки, хранени с миди. (Вижте Фигура 03) С други думи, при равен прием на калории, наддаването на тегло е по-голямо в групите с пиле и треска. Освен това, както ще се види по-долу, това увеличение се дължи именно на телесната мастна маса, „сухата“ телесна маса няма статистически значими разлики във всички групи.
Намаляването на наддаването на телесно тегло при мишки, хранени с миди, е в съответствие с намаляване на висцералните и подкожни мастни депа:
MeWAT - висцерална мазнина (около вътрешните органи),
eWAT - епидидимална бяла мастна тъкан,
p/rWAT - периренална и ретроперитонеална бяла мастна тъкан
AbWAT - сбор от коремни мастни депа MeWAT, eWAT и p/rWAT
iWAT - ингвинална бяла мастна тъкан
iBAT - интерскапуларна кафява мастна тъкан
Не са наблюдавани значими разлики в чистата маса на органите и тъканите (панкреас, бъбреци, сърце, тибиални и солеус мускули). Имаше само разлика в теглото на черния дроб, който тежеше по-малко при мишките, хранени с миди. Предполага се, че това може да се дължи на намалените нива на циркулиращите липиди и общия плазмен холестерол. Тези. може също да настъпи намаляване на запасите от липиди в черния дроб, което от своя страна допринася за намаляване на общата маса на този орган при мишки, хранени с миди.
Нива на плазмени метаболити
Плазмените триацилглицероли (TAG), общият холестерол са значително по-ниски при мишки, хранени с миди.
HDL спрямо общия холестерол е по-висок при мишки, хранени с миди, отколкото при мишки, хранени с раци, пиле и треска, като лактатът има тенденция да бъде по-висок с миди.
Въз основа на тези резултати изследователите откриха, че групата с миди използва по-малко мастни киселини и превключва повече метаболизма към въглехидрати.
Механизмът на действие на таурина върху апетита и наддаването на тегло
Инсулин
Инсулиновите рецептори не се разпространяват само в клетките на тялото като черния дроб, адипоцитите или скелетните мускули, но се намират и в мозъка.
Като действа върху рецептори, разположени в мозъка, инсулинът модулира периферните метаболитни функции, включително контрол на апетита, регулиране на телесната температура, репродуктивна функция, бяла мастна тъкан, чернодробна глюкоза и хипогликемия.
[2] Действието на инсулина в мозъка също е свързано с ефекти върху познавателните способности.
Инсулиновият апетит се регулира в мозъка чрез хипоталамуса. Аркуатното ядро (ARC) на хипоталамуса е отговорно за това.
При него инсулинът се свързва с рецепторите на невроните и увеличава освобождаването на анорексигенни POMC и CaRT протеини. [2]
Хипоталамичен ("мозъчен") инсулин
Има теория, че невроните са способни да произвеждат инсулиноподобни пептиди, т.е. инсулинът може също да се синтезира локално, по-специално в мозъка.
Изследователите свързват високото съдържание на таурин в диетата с миди като причината за намаления прием на калории.
Твърди се, че тауринът в диетата е допринесъл за намаляване на апетита и количеството енергия, прието от храната.
В същото време се наблюдава намаляване на индекса на ефективност на храненето (виж Фигура № 03), както и намаляване на двигателната активност на мишките от групата "таурин".
Учените предполагат, че намаленият енергиен прием при мишки, хранени с миди, вероятно е допринесъл за промяната във фенотипа.
По-рано беше съобщено, че едно интрацеребровентрикуларно инжектиране на таурин засилва анорексигенния ефект на инсулина в хипоталамуса и намалява абсорбцията на енергия при плъхове (Solon et al. 2012).
При мишки се съобщава също, че добавянето на таурин към питейната вода засилва действието на хипоталамичния инсулин, което води до намален енергиен прием и блокира затлъстяването, предизвикано от диета с високо съдържание на мазнини (Camargo et al. 2013).
Тауринов ефект: последици за фитнеса
Ако смятате, че ядете много, преяждате и борбата с това състояние на нещата не носи желаните резултати, тогава можете да използвате резултатите от това изследване за ефектите на таурина върху общия апетит.
Например, вместо пиле, можете да ядете риба и морски дарове, т.к. те съдържат повече от тази аминокиселина, или можете да използвате таурин просто като хранителна добавка.
При програми за отслабване употребата на таурин може да намали желанието за ядене, което може да позволи по-рестриктивна диета.
Успех и бъдете здрави!
Използвани материали
- Протеинът от миди с ендогенно високо съдържание на таурин и глицин предотвратява затлъстяването, предизвикано от високо съдържание на мазнини и захароза, и подобрява плазмения липиден профил при мъжки C57BL/6J мишки, Hanne Sørup Tastesen, Alison H. Keenan, Lise Madsen, Karsten Kristiansen, Bjørn Liaset съответстващи, Аминокиселини. 2014 г.; 46 (7): 1659–1671.
- Действието на инсулина в мозъка регулира системния метаболизъм и мозъчната функция, A. Kleinridders, HAFerris, W. Cai и CRKahncorresponding, Diabetes. 2014 юли; 63 (7): 2232–2243.