Ще живеете по-дълго, ако диетата ви съдържа много витамин К
Колкото повече витамин К има в диетата ви, толкова по-малка е вероятността да умрете от инфаркт или рак.
Испански епидемиолози направиха това откритие, след като наблюдаваха 7216 души на възраст над 55 години в продължение на пет години [1].
Изследователите смятат, че увеличаването на приема на витамин К е едно от най-умните неща, които можете да направите, за да удължите живота си.
Витамин К и неговите ползи
Витамин К не е просто едно вещество, а група от съединения, които, грубо казано, могат да бъдат разделени на две подгрупи: витамин К1, известен още като филохинон, и витамин К2, известен също като менахинон (менахинон).
Витамин K1 се намира в зеленчуците, особено в зеле и спанак, докато витамин K2 се намира главно във ферментирали храни като сирене, кисело мляко и нато.
Тялото се нуждае от витамин К, за да може ензимът гама-глутамил карбоксилаза да върши работата си.
Този ензим участва в изграждането на костите, както и в поддържането на еластичността на стените на кръвоносните съдове.
Епидемиолозите съобщават, че хората, които консумират големи количества витамин К2, са по-малко склонни да развият сърдечно-съдови заболявания [2].
Витамин К също участва в процеса на съсирване на кръвта.
Антикоагулантните лекарства често действат чрез дезактивиране на витамин К.
В допълнение, витамин К изглежда потиска раковите клетки.
Високият прием на витамин K2 също намалява шанса от рак на простатата почти наполовина в някои епидемиологични проучвания [3].
И също така намалява вероятността от смърт от рак като цяло [4].
Проучване на испански учени
В статията си в Journal of Nutrition испанците пишат още, че тяхното изследване, в което са участвали 7216 души над 55 години с риск от сърдечно-съдови заболявания, показва, че витамин К предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Изследователите разделят своите участници на четири групи въз основа на приема на витамини K1 и K2 и отбелязват, че смъртността е по-ниска в групата с най-висок прием [Q4], отколкото в другите групи.
Корелацията е най-силна с приема на K1 [долу вляво], но има и корелация, макар и по-малко силна, с витамин K2 [долу вдясно].
Витамин K2 не повлиява общия риск от смъртност.
Когато изследователите коригираха всичко, за което се сетиха, включително приема на зеленчуци, те откриха, че високият прием на витамин K2 [през Q4 средният прием беше 57,5 mcg/ден] намалява вероятността от смърт от рак, но това намаление не е статистически значително.
Защитният ефект на витамин К1 е по-убедителен. Високият прием на витамин K1 [през Q4 средният прием е 626,4 mcg/ден] намалява риска от смърт от рак и ефектът е статистически значим.
Намаляването на вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания в резултат на висок прием на витамин K1 не е значително, но ефектът върху общия риск от смъртност е бил.
Изводите на учените за ползите от витамин К за намаляване на смъртността
Изследователите изследвали влиянието на промените в приема на витамин К и открили, че увеличаването на приема на витамин К1 и К2 намалява почти наполовина смъртността от всякакви причини.
„Нашите резултати показват, че диетичният прием на двете активни форми на витамин К има потенциална защитна роля при сърдечно-съдовата смъртност, смъртността от рак и общата смъртност в кохорта от средиземноморски хора с висок риск от сърдечно-съдови заболявания с относително висок прием на този витамин", заключават изследователите.
Използвани материали
- Диетичният прием на витамин К е обратно пропорционален на риска от смъртност. Марти Хуанола-Фалгарона. Nutr. 2014 май; 144 (5): 743-50.
- Високият прием на менахинон намалява честотата на коронарна болест на сърцето. GCM Gast. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 септември;19(7):504-10.
- Диетичен прием на витамин К и риск от рак на простатата в кохортата на Хайделберг на Европейското проспективно изследване на рака и храненето (EPIC-Heidelberg). Катарина Нимпч. Am J Clinic Nutr. 2008 април;87(4):985-92.
- Диетичният прием на витамин К във връзка с заболеваемостта и смъртността от рак: резултати от Хайделбергската кохорта на Европейското проспективно изследване на рака и храненето (EPIC-Heidelberg). Катарина Нимпч. Am J Clinic Nutr. Май 2010; 91 (5): 1348-58