Храни, които причиняват стареене
Скоростта на стареене и свързаните с него промени в тялото ни до голяма степен зависят от генетични особености, които са извън нашия контрол.
Важно значение има обаче и начина ни на живот и особено – храненето ни.
Някои храни имат свойството да ускоряват стареенето на клетките ни и това се отразява на начина, по който се чувстваме и изглеждаме.
Влошава се състоянието на кожата, косата, ноктите, ставите, зъбите, мускулния тонус, физическата издръжливост, паметта и концентрацията.
Нека да надзърнем в хладилника и да разберем кои са храните, които ни карат да стареем по-бързо.
Захар
Захарта и всички продукти, които я съдържат ускоряват процеса на гликация – наличие на излишна глюкоза в кожните влакна.
Захарните молекули се прикрепват към колагена и еластиновите протеини в кожата и влошават нейния вид.
С течение на времето кожата става по-малко стегната, нееластична, появяват се бръчки.
Ускорената гликация предизвиква възпалителна реакция и разрушава колагена, от който зависи състоянието на тъканите в тялото.
Трансмазнини
Трансмазнините са частично хидрогенирани ненаситени мастни киселини, които присъстват в големи количества в съвременния начин на хранене.
Съдържат се в повечето продукти за бързо хранене – хамбургери, кроасани, бисквити, солети, пуканки, вафли, маргарин, пържени картофи.
Трансмазнините са вредни за нашето тяло и ускоряват процеса на стареене, тъй като увеличават "лошия" холестерол (LDL) и намаляват "добрия" холестерол (HDL) в кръвта.
Може да доведат до запушване на кръвносните съдове, затлъстяване, диабет.
Кафе
Напитките с кофеин водят до дехидратация на клетките, нарушават метаболитните процеси и лимфния дренаж в тялото.
За да предотвратите тези странични ефекти, намалете кофеиновите напитки до две на ден и за всяка чаша кафе изпивайте допълнителна чаша вода.
Откажете се от енергийните напитки.
Алкохол
Приемът на големи количества алкохол води до преждевременно стареене като ускорява процеса на апоптоза (естествена смърт на клетката).
Проучвания са показали, че алкохолът причинява трайни увреждания на теломерите – крайните участъци от хромозомите, които отговарят за дълголетието.
При редовна употреба на алкохол в черния дроб се натрупват твърде много токсини, които той не успява да филтрира достатъчно бързо.
Това води до влошаване на здравето и външния вид.
Червено месо
Последните проучвания показват, че консумацията на червено месо води до натрупване на опасно съединение в тялото - триметиламин N-оксид.
То предизвиква стеснение и запушване на артериите и увеличава риска от инфаркт и инсулт.
Големи количества сол
Солта задържа вода в тялото, кара клетките да се сливат и води до дехидратация.
Прекомерната употреба на сол се свърза не само с преждевременно стареене, но и с високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците.
Колбаси
Преработените месни продукти като колбаси, пушени меса и бекон съдържат големи количества сол, консерванти и подобрители на вкуса, които водят до дехидратация, влошават състоянието на кожата и предизвикват ранна поява на бръчки.
Месо на скара
Месото, приготвено на скара и барбекю, съдържа възпалителни въглеводороди, които увреждат клетките и влошават състоянието на кожата ни.
Според проучвания редовното консумация на месо, печено на скара, увеличава рискът от рак, тъй като в процеса на печене се образуват канцерогенни съединения.
Пържени картофи
Картофите бързо се разграждат до глюкоза в организма и увеличават нивата на кръвна захар и инсулин, което може да доведе до хормонален дисбаланс и наддаване на тегло.
Освен това в процеса на пържене се отделят голямо количество свободни радикали, които предизвикват клетъчни увреждания и стареене.
Как да се храним за да забавим стареенето?
• Консумирайте предимно натурална, необработена храна – избягвайте пакетирани продукти, полуфабрикати и всички преработени храни, които са изгубили голяма част от своята хранителна стойност.
• Хранете се по-бавно – научно доказано е, че намаляването на калориите удължава живота. Бавното хранене подобрява усвояването на витамините и минералите и ни помага да подобрим усещането си за ситост и да спрем когато се нахраним. Ако ядем прекалено бързо сме по-склонни да преяждаме.
• Приемайте повече плодове и зеленчуци – те доставят на напия организъм витамини, минерали, пребиотици, фибри и антиоксиданти.
• Избирайте храни с нисък гликемичен индекс – те не предизвикват рязък скок на кръвната захар и поддържат метаболизмът ни в добра форма.
• Гответе с полезни мазнини – избягвайте рафинираните растителни мазнини, които водят до излишък на омега 6 и недостиг на омега 3 мастни киселини. В резултат се наблюдават възпалителни реакции и ускорено стареене на клетките. Заложете на зехтин, ГХИ, риба и месо.
• Добавете билки и подправки – подправките притежават противовъзпалително и антиоксидантно действие. Особено полезни са: куркума, босилек, джинджифил, розмарин, мащерка, кориандър.
• Променете навиците си – за да запазите тялото си младо за по-дълго, не е достатъчно само да се храните здравословно. Нужно е да приемате достатъчно вода, да имате умерена физическа активност и качествен сън. Също така е препоръчително да се откажете от цигарите и алкохолът.