Храни, които причиняват стареене
![Храни, които причиняват стареене](/thumbs/1/aging-concept-young-old-comparision.jpg)
![Храни, които причиняват стареене](/thumbs/4/aging-concept-young-old-comparision.jpg)
Скоростта на стареене и свързаните с него промени в тялото ни до голяма степен зависят от генетични особености, които са извън нашия контрол.
Важно значение има обаче и начина ни на живот и особено – храненето ни.
Някои храни имат свойството да ускоряват стареенето на клетките ни и това се отразява на начина, по който се чувстваме и изглеждаме.
Влошава се състоянието на кожата, косата, ноктите, ставите, зъбите, мускулния тонус, физическата издръжливост, паметта и концентрацията.
Нека да надзърнем в хладилника и да разберем кои са храните, които ни карат да стареем по-бързо.
Захар
![Захар](/resources/white-sugar-cubes-concrete-top-view.jpg)
Захарта и всички продукти, които я съдържат ускоряват процеса на гликация – наличие на излишна глюкоза в кожните влакна.
Захарните молекули се прикрепват към колагена и еластиновите протеини в кожата и влошават нейния вид.
С течение на времето кожата става по-малко стегната, нееластична, появяват се бръчки.
Ускорената гликация предизвиква възпалителна реакция и разрушава колагена, от който зависи състоянието на тъканите в тялото.
Трансмазнини
![Трансмазнини](/resources/fast-food-unhealthy-eating-concept-close-up-fast-food-snacks-cola-drink-white-table.jpg)
Трансмазнините са частично хидрогенирани ненаситени мастни киселини, които присъстват в големи количества в съвременния начин на хранене.
Съдържат се в повечето продукти за бързо хранене – хамбургери, кроасани, бисквити, солети, пуканки, вафли, маргарин, пържени картофи.
Трансмазнините са вредни за нашето тяло и ускоряват процеса на стареене, тъй като увеличават "лошия" холестерол (LDL) и намаляват "добрия" холестерол (HDL) в кръвта.
Може да доведат до запушване на кръвносните съдове, затлъстяване, диабет.
Кафе
![Кафе](/resources/cup-fresh-made-coffee-served-cup.jpg)
Напитките с кофеин водят до дехидратация на клетките, нарушават метаболитните процеси и лимфния дренаж в тялото.
За да предотвратите тези странични ефекти, намалете кофеиновите напитки до две на ден и за всяка чаша кафе изпивайте допълнителна чаша вода.
Откажете се от енергийните напитки.
Алкохол
![Алкохол](/resources/top-view-mix-alcohol-bottles.jpg)
Приемът на големи количества алкохол води до преждевременно стареене като ускорява процеса на апоптоза (естествена смърт на клетката).
Проучвания са показали, че алкохолът причинява трайни увреждания на теломерите – крайните участъци от хромозомите, които отговарят за дълголетието.
При редовна употреба на алкохол в черния дроб се натрупват твърде много токсини, които той не успява да филтрира достатъчно бързо.
Това води до влошаване на здравето и външния вид.
Червено месо
![Червено месо](/resources/raw-meat-with-spices-herbs-table.jpg)
Последните проучвания показват, че консумацията на червено месо води до натрупване на опасно съединение в тялото - триметиламин N-оксид.
То предизвиква стеснение и запушване на артериите и увеличава риска от инфаркт и инсулт.
Големи количества сол
![Големи количества сол](/resources/some-sea-salt-himalayan-salt-bowls-coming-out-salt-shakers.jpg)
Солта задържа вода в тялото, кара клетките да се сливат и води до дехидратация.
Прекомерната употреба на сол се свърза не само с преждевременно стареене, но и с високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците.
Колбаси
![Колбаси](/resources/delicious-roasted-meat.jpg)
Преработените месни продукти като колбаси, пушени меса и бекон съдържат големи количества сол, консерванти и подобрители на вкуса, които водят до дехидратация, влошават състоянието на кожата и предизвикват ранна поява на бръчки.
Месо на скара
![Месо на скара](/resources/half-grilled-half-ready-raw-steaks-grill.jpg)
Месото, приготвено на скара и барбекю, съдържа възпалителни въглеводороди, които увреждат клетките и влошават състоянието на кожата ни.
Според проучвания редовното консумация на месо, печено на скара, увеличава рискът от рак, тъй като в процеса на печене се образуват канцерогенни съединения.
Пържени картофи
![Пържени картофи](/resources/crispy-french-fries-with-ketchup-mayonnaise.jpg)
Картофите бързо се разграждат до глюкоза в организма и увеличават нивата на кръвна захар и инсулин, което може да доведе до хормонален дисбаланс и наддаване на тегло.
Освен това в процеса на пържене се отделят голямо количество свободни радикали, които предизвикват клетъчни увреждания и стареене.
Как да се храним за да забавим стареенето?
![Как да се храним за да забавим стареенето?](/resources/feeling-puzzled-confused-scratching-head-looking-side.jpg)
• Консумирайте предимно натурална, необработена храна – избягвайте пакетирани продукти, полуфабрикати и всички преработени храни, които са изгубили голяма част от своята хранителна стойност.
• Хранете се по-бавно – научно доказано е, че намаляването на калориите удължава живота. Бавното хранене подобрява усвояването на витамините и минералите и ни помага да подобрим усещането си за ситост и да спрем когато се нахраним. Ако ядем прекалено бързо сме по-склонни да преяждаме.
• Приемайте повече плодове и зеленчуци – те доставят на напия организъм витамини, минерали, пребиотици, фибри и антиоксиданти.
• Избирайте храни с нисък гликемичен индекс – те не предизвикват рязък скок на кръвната захар и поддържат метаболизмът ни в добра форма.
• Гответе с полезни мазнини – избягвайте рафинираните растителни мазнини, които водят до излишък на омега 6 и недостиг на омега 3 мастни киселини. В резултат се наблюдават възпалителни реакции и ускорено стареене на клетките. Заложете на зехтин, ГХИ, риба и месо.
• Добавете билки и подправки – подправките притежават противовъзпалително и антиоксидантно действие. Особено полезни са: куркума, босилек, джинджифил, розмарин, мащерка, кориандър.
• Променете навиците си – за да запазите тялото си младо за по-дълго, не е достатъчно само да се храните здравословно. Нужно е да приемате достатъчно вода, да имате умерена физическа активност и качествен сън. Също така е препоръчително да се откажете от цигарите и алкохолът.