L-карнитинът за спортисти повишава силовата издръжливост
Ако бодибилдъри или други силови атлети приемат 2 грама L-карнитин всеки ден с храна, тогава те ще станат по-силни и ще могат да правят серии с повече повторения.
Поне това пишат изследователи от Иран в списанието Exercise Nutrition Biochem.
Може да се очаква, че L-карнитинът също ще увеличи мускулния растеж, но изследователите не са успели да докажат това.
L-карнитин: какво е това?
L-карнитинът е ендогенно съединение, синтезирано при бозайници от незаменимите аминокиселини лизин и метионин.
Приблизително 95% от него се съхраняват в скелетните мускули и сърцето, като много по-ниска концентрация се съхранява в плазмата.
От физиологична гледна точка L-карнитинът служи като субстрат за ензима карнитин палмитоилтрансфераза, както и за синтеза на ацетилкарнитин, който е необходим за поддържане на възможен резерв от свободен коензим А (CoA), което позволява цикъла на пируват дехидрогеназен комплекс и трикарбоксилни киселини да продължат.
Теоретично, по-висок поток на PDC по време на усилени упражнения би намалил натрупването на лактат в кръвта, което потенциално би могло да запази запасите от гликоген и впоследствие да забави преждевременната умора
Изследване на карнитин
За да изследват L-карнитина, учените разделят две дузини млади хора, които са тренирали с тежести поне една година, на две групи.
И двете групи се хранеха и тренираха по един и същи начин.
Субектите тренираха с тегло, което беше 70-85 процента от това, с което можеха да направят 1 повторение.
Контролната група приема плацебо капсули всеки ден в продължение на 9 седмици, експерименталната група използва 2 капсули от 1000 милиграма L-карнитин всеки ден.
Субектите приемат 1 капсула за закуска и 1 капсула за обяд.
В резултат на това и двете групи имат тенденция към лека загуба на мастна маса и увеличаване на масата без мазнини, но тези ефекти съответно не са статистически значими.
Въпреки това, ефектът от добавянето на карнитин върху броя на повторенията, които субектите са били в състояние да направят, е значителен.
Карнитинът увеличи броя на повторенията в лег пресата [BP] от 14 на 17, а в лег пресата [LP] от 26 на 34, а оттам и общия обем на тренировката.
В плацебо групата съответните резултати се повишават от 12 на 13 и от 22 на 23.
Добавката повишава анаеробната издръжливост, която субектите са успели да развият в теста Wingate.
Карнитинът повишава както средната, така и пиковата мощност.
Това означава, че субектите в този тест са започнали да бягат по-бързо.
Ефектът на карнитина върху издръжливостта
Карнитинът повишава концентрацията на ендогенния антиоксидант глутатион [GPx] в кръвта на субектите и също намалява плазмения малондиалдехид (MDA), маркер за увреждане на мембраната.
Тъй като не са наблюдавани значителни промени в диетата по време на периода на изследване, промените в тези маркери могат да се отдадат на антиоксидантния капацитет на карнитина.
Последните проучвания показват също, че добавките с карнитин могат да предотвратят предизвикания от упражнения оксидативен стрес чрез намаляване на липидната пероксидация, извличане на кислородни радикали и регулиране на активността на антиоксидантни ензими като GPx, SOD и CAT.
В допълнение, карнитинът допринася за по-бързо намаляване на лактата в кръвта.
„Силата на нашето изследване беше продължителността на интервенцията“, пишат изследователите.
„В допълнение, нашите резултати бяха допълнително подсилени от факта, че наехме участници с едногодишен опит в обучението, като по този начин минимизирахме всякакви неврологични ефекти от обучението (начинаещите често се възползват от подобрената нервно-мускулна свързаност) и увеличихме приложимостта на резултатите от нашето проучване към ангажирани лица в тренировките с тежести в различни спортни дисциплини.
„От практическа гледна точка, нашите резултати показват, че добавянето на карнитин в доза 2 g/ден подобрява мускулната сила и анаеробното представяне, като същевременно понижава нивата на лактат в кръвта след тренировка и отслабва маркерите за индуциран от упражнения оксидативен стрес при тренирани спортисти.“
Използвани материали
- Ефекти от деветседмична добавка с L-карнитин върху производителността на упражненията, анаеробната мощност и предизвикания от упражнения оксидативен стрес при мъже, тренирани със съпротива J Exercise Nutrition Biochem. 2018; 22 (4): 007-019.
- Karlic, H, Lohninger, A, Добавяне на L-карнитин при спортисти: има ли смисъл?, Хранене, (2004), 20, p709-15.
- Wall, BT, Stephens, FB, Constantin-Teodosiu, D, Marimuthu, K, Macdonald, IA, Greenhaff, PL, Хроничното перорално поглъщане на L-карнитин и въглехидрати увеличава съдържанието на мускулен карнитин и променя метаболизма на мускулното гориво по време на тренировка при хора, J Physiol, (2011), 589, p963-73.
- Sahlin, K, Метаболитни фактори при умора, Sports Med, (1992), 13, p99-107.
- Spriet, LL, Heigenhauser, GJ, Регулиране на активността на пируват дехидрогеназа (PDH) в човешкия скелетен мускул по време на тренировка, Exerc Sport Sci Rev, (2002), 30, p91-5.
- Barnett, C, Costill, DL, Vukovich, MD, Cole, KJ, Goodpaster, BH, Trappe, SW, Fink, WJ, Ефект на добавянето на L-карнитин върху съдържанието на карнитин в мускулите и кръвта и натрупването на лактат по време на спринтово колоездене с висока интензивност, Int J Sport Nutr, (1994), 4, p280-8.
- Siliprandi, N, Di Lisa, F, Pieralisi, G, Ripari, P, Maccari, F, Menabo, R, Giamberardino, MA, Vecchiet, L, Метаболитни промени, предизвикани от максимално упражнение при хора след прилагане на L-карнитин, Biochim Biophys Acta, (1990), 1034, p17-21.