Ефекти на ядките върху скоростта на реакцията и когнитивното увреждане
Диета, която включва ядки, поддържа скоростта на реакция на ниво.
Редовната консумация на ядки може да намали шансовете ви за когнитивен спад след 50-годишна възраст.
Освен това има доказателства, че ядките могат да помогнат за поддържане на нивото на реакцията на тази възраст.
Това съобщават резултатите от проучване, публикувано през 2021 г. в списание Nutrients.
Днес когнитивните увреждания, включително болестта на Алцхаймер и деменцията, се превърнаха в сериозен проблем.
Съобщава се, че 42% от общото световно население на възраст над 60 години страда от леко когнитивно увреждане.
Общият брой на хората с деменция се е увеличил значително от 20,2 милиона през 1990 г. до 43,8 милиона през 2016 г., като жените са засегнати повече от мъжете.
Деменцията беше петата водеща причина за смърт в света през 2016 г., като причини 2,4 милиона смъртни случая.
Изчислено е също, че една трета от случаите на деменция могат да бъдат предотвратени или отложени чрез интервенции за намаляване на свързаните рискови фактори, включително нездравословна диета, хипертония, диабет, затлъстяване и депресия
Влияние на диетата върху когнитивното увреждане
Ролята на диетата в превенцията и лечението на когнитивните увреждания е проучвана както в проучвания върху животни, така и при хора.
Диетата може да повлияе на мозъчната функция чрез различни механизми, включително регулирането на невротрансмитерните пътища, синаптичното предаване, течливостта на мембраната и сигналните пътища.
Много хранителни вещества са изследвани за тяхната роля в когнитивната функция (напр. омега-3 мастни киселини, флавоноиди, витамин Е).
В този случай ядките са добри източници на полиненаситени мастни киселини, фитостероли, полифеноли и магнезий.
Доказано е, че консумацията на ядки е полезна за превенцията на много хронични заболявания, включително диабет и хипертония.
Тъй като хипертонията и диабетът са рискови фактори за когнитивно увреждане, възможно е консумацията на ядки да подобри когнитивната функция.
Ползите от ядките в напреднала възраст
Няколко обсервационни популационни проучвания са изследвали връзката между консумацията на ядки и когнитивните резултати.
Резултатите от повечето от тези изследвания показват благоприятен ефект на ядките върху когнитивните способности.
Например, проучване на 4822 възрастни в Китай установи, че по-високият прием на ядки може да подобри цялостното познаване в по-напреднала възраст.
От друга страна, малко проучвания показват, че няма връзка между когнитивната функция и консумацията на ядки.
Например, рандомизирано кръстосано проучване не показва ефект на добавките с орехи върху паметта, невербалното мислене и настроението при млади възрастни.
Проучванията върху животни показват благоприятното въздействие на магнезия върху когнитивната функция.
При проучвания при хора е доказано, че серумният магнезий и приемът на магнезий са положително свързани с когнитивното представяне.
Не е известно дали серумният магнезий влияе на връзката между консумацията на ядки и когнитивната функция.
Изследователи, свързани с Катарския университет, анализираха данни от 1000 възрастни, участвали в проекта Qatar Biobank.
Изучавайки диетата им, учените проведоха тестове за скоростта на реакция.
Скоростта на реакцията е биомаркер на когнитивните способности.
Колкото по-бързо може да реагира човек, толкова по-добре се развиват когнитивните му умения.
Целите на настоящото проучване бяха да се оцени връзката между приема на ядки и когнитивните способности в популацията и да се провери дали магнезият, хипертонията и диабетът медиират тази връзка между приема на ядки и когнитивните способности.
Резултати
Около 40% от участниците в проучването са консумирали ядки по-малко от веднъж месечно, което се счита за ниска консумация.
Около 20% от участниците са консумирали ядки повече от 4 пъти седмично - висок прием.
Когато изследователите сравняват участниците в проучването, които ядат ядки веднъж месечно или по-рядко, с участниците в проучването, които ядат ядки повече от веднъж месечно, те виждат, че последната група показва по-висока скорост на реакция.
Това е записано във възрастовата група над петдесет.
Авторите заключват...
„В това напречно проучване консумацията на ядки е обратно пропорционална на лекото когнитивно увреждане.
Има връзка между консумацията на ядки и възрастта, хипертонията и диабета.
Обратната връзка между консумацията на ядки и лекото когнитивно увреждане се наблюдава главно при по-възрастни хора с хипертония или диабет.
Връзката между консумацията на ядки и лекото когнитивно увреждане не е медиирана от серумен магнезий, хипертония или диабет.
Резултатите от нашето проучване са в съответствие с тези от повечето предишни проучвания както при хора, така и при животни."
Използвани материали
По-високата обичайна консумация на ядки е свързана с по-добра когнитивна функция сред възрастните в Катар. Хранителни вещества 2021, 13 (10), 3580;