Омега-3 намаляват прага на болка
Обучението на високо ниво включва преодоляване на нивото на вашите способности.
За да се напредне е необходимо да се направи повече от възможното.
Тази "окупация" е доста болезнена в истинския смисъл на думата - необходимо е да се преодолее болката, която възниква по време на подобни манипулации.
Ето защо професионалните спортисти, както и техните треньори и лекари, непрекъснато търсят средства, които биха могли да изместят прага на болката и съответно да позволят на спортиста да надхвърли своите граници.
Както се оказва, омега-3 рибените масла могат да намалят прага на болката и по този начин да бъдат полезни за подобряване на спортните постижения.
Изследване на ефекта на омега-3 върху болката
Това проучване е проведено в университета Kobe Gakuin (Япония) и резултатите са публикувани в Biological and Pharmaceutical Bulletin през 2010 г.
Тестовете са проведени върху мишки. Имаше контролна група и 3 групи, добавени с мастна киселина DHA (Омега-3) рибено масло в дози от 5, 15 и 25 mmol/kg животинско тегло.
Учените "опитаха" и подложиха животните на 3 варианта на различни видове въздействия, които причиняват болка.
При първия опит опашките на животните са били нагрявани. Изследователите контролират времето, необходимо на животното да отстрани опашката си от източника на топлина.
Във втори експеримент мишките са инжектирани с оцетна киселина (оцет) в храносмилателния им тракт и е измерено колко често животните се гърчат от болка.
В трети експеримент изследователите инжектираха формалин в задните лапи на мишките и след това преброиха колко пъти мишките дъвчеха мястото на инжектиране, облизаха лапата или я разклатиха.
И в трите експеримента Омега-3 намалява болката, ефектът на прага на болката зависи от дозата, колкото по-висока е концентрацията на Омега-3 в кръвта, толкова по-устойчиви на болка се оказват животните.
Омега-3 механизъм на действие: производство на ендорфин
Ендорфините са група химични съединения, които се произвеждат естествено в нервните клетки на мозъка, причинявайки състояние на еуфория (блаженство). Ендорфинът понякога се описва като "естествен наркотик", а също и като "хормон на щастието". Всички преживявания на положителни емоции повишават нивото на този хормон в кръвта. Заедно с това, ендорфините се произвеждат в тялото в отговор на промените в околната среда. Например, при рязък спад на температурата или при остра болка, нивото на ендорфините се повишава.
Предполага се, че механизмът на резистентност към болка при експериментални мишки е повишаване на нивото на ендорфини в кръвта на животните от приема на добавка омега-3. За да тестват тази хипотеза, изследователите прилагат Naloxone (NLX) на мишки успоредно с Omega. Действието на това лекарство се дължи на факта, че блокира опиатните и ендорфинови рецептори в мозъка. В резултат на това при мишки, третирани с Naloxone, болкоуспокояващият ефект на Omega изчезва.
Въз основа на това учените заключават, че добавянето на DHA Омега-3 мастни киселини повишава нивото на прага на болка чрез увеличаване на производството на ендорфини.
Заключение - ползите от Омега-3 в спорта
Стандартната препоръчителна доза омега-3 мастни киселини (DHA и EPA) е 2-4 g/ден.
Омега се приема с храна, обикновено разделена на равни части (закуска/обяд/вечеря).
Съвсем рационално е ефектът на омега-3 мастните киселини, описан в това изследване, да се използва за подобряване на спортните постижения.
Освен това можем да кажем, че болкоуспокояващите ефекти на Омега-3 не се ограничават до производството на ендорфини.
Има предишни проучвания за положителните ефекти от приема на Омега-3 върху болезнеността на ставите/лигаментите.
Известно е, че омега-3 намаляват възпалителните фактори в тялото и чрез този механизъм на действие помагат за облекчаване на болката/възпалението в връзките.
Това може да послужи като още един плюс от обосновката за използване на добавки с омега-3 мастни киселини от рибено масло в практиката на спортно обучение.
Успех и бъдете здрави!