Таурин и диабет. Нови изследвания.
Добавянето на таурин може да помогне на диабетиците да управляват по-добре нивата на глюкозата си. Това се доказва от мета-анализ на проучвания на учени от Китай, публикуван в списание Food Chemistry Molecular Sciences през 2022 г. [1]
Видове диабет
Диабетът е едно от най-честите метаболитни заболявания в света, от които диабет тип 1 е автоимунно заболяване, характеризиращо се с хиперинсулинемия и хипергликемия, а диабет тип 2 е прогресивно заболяване, характеризиращо се с инсулинова резистентност.
Според Международната диабетна федерация (IDF) до 2045 г. около 693 милиона възрастни ще страдат от болестта.
Тъй като това е сложно метаболитно заболяване, изследователите непрекъснато търсят нови лечения, които могат ефективно да забавят прогресията на диабета, като същевременно минимизират токсичните странични ефекти.
Защитният ефект на таурина
Защитният ефект на таурина при диабет и неговите усложнения е демонстриран в много животински модели.
Голям брой експерименти с животни показват, че тауринът може да подобри различни диабетни усложнения, включително ендотелна дисфункция, диабетна нефропатия, диабетна ретинопатия, диабетна катаракта, диабетна невропатия, диабетна кардиомиопатия и т.н.
Въпреки че има редица контролирани клинични проучвания, изследващи ефектите от добавянето на таурин при пациенти със ЗД (захарен диабет), ефикасността на добавките с таурин при ЗД в проучвания при хора е противоречива.
Признавайки, че отделните проучвания може да не са в състояние да предоставят достатъчно данни за клиничната практика, авторите на този мета-анализ се стремят да оценят обективно потенциалната роля на таурина при лечението на диабет.
В RCT (рандомизирани контролирани проучвания) липсва систематичен преглед на ефекта на таурина върху различни показатели за захарен диабет в проучвания при хора.
Поради това те проведоха систематичен преглед и мета-анализ, за да изследват ефекта на таурина върху гликемичните индекси, кръвното налягане и състава на тялото при пациенти с диабет.
Лекари от Столичния медицински университет в Пекин проследиха 5 проучвания в научната литература, в които на субекти е даван таурин.
По време на анализа на данните учените определят и ефекта на таурина върху инсулиновата чувствителност. Общо 209 доброволци взеха участие в проучванията, включени в мета-анализа като субекти.
Дозите, които обикновено се използват, варират от 1-3 грама таурин на ден. Субектите ги разделят на 2-4 по-малки дози през деня.
По-подробна информация за проучванията е дадена в таблицата по-долу.
Резултати, получени от учени
Китайски учени не откриха статистически значими промени в състава на тялото, нивата на LDL, HDL и триглицеридите при потребителите на таурин.
Въпреки че при триглицеридите имаше ясна тенденция към понижаване на нивата им с помощта на таурин.
По-очевиден е ефектът върху глюкозата на гладно и HOMA-IR (индекс на инсулинова чувствителност). Те са се променили към по-добро.
Тауринът също намалява нивата на инсулин, но тази промяна не е статистически значима.
Изглежда, че тауринът, когато се прилага в дози от няколко грама на ден, подобрява или имитира действието на инсулина.
Между другото, този ефект е открит от съветски изследователи от Томския университет още през 70-те години на миналия век. [2]
Нашите сънародници проведоха експерименти с лабораторни плъхове.
По онова време американските военни сметнаха изследването за достатъчно интересно, за да бъде преведено и прегледано от експерти във Форт Детрик.
Китайските лекари смятат, че добавките с таурин могат да представляват интерес за диабетици.
„Очаква се тауринът да бъде ново лечение за диабет“, пишат те.