Мога ли сам да проверя качеството на протеина
Съвременният пазар за спортно хранене предлага широка гама от протеинови добавки за всеки вкус и бюджет.
Но за да не направят грешен избор и да си купят наистина качествен продукт, много хора си задават въпроса: как мога да проверя протеина за качество?
Най-ефективният и 100% сигурен начин да разберете какъв протеин се съдържа във вашата кутия е лабораторният тест.
Но да занесете праха си в лаборатория е скъпо и е най-подходящо за много любопитни хора, затова ето няколко практични съвета как всеки може да тества протеина си у дома.
Погледнете съдържанието на опаковката
Първото и най-важно нещо, което трябва да погледнете, е съдържанието на протеина върху опаковката.
Недобросъвестният производител често пълни продукта с най-евтиния вид протеин (напр. соя в многокомпонентен протеин) и небалансиран аминокиселинен профил.
Най-често се увеличава количеството на таурина, глицина и бета-аланина - по-евтините компоненти на грам.
На неспециалистите може да им се стори, че големите количества и таурин, и глицин, и бета-аланин не са толкова критични, но всъщност производителят е избрал да спести пари, като ви продава продукт с по-ниско качество.
Затова, когато избирате протеин, винаги обръщайте внимание:
Аминокиселинният състав не е посочен - това може да означава, че в сместа може да преобладават по-евтини съставки;
Съдържание на левцин по-малко от 2,5-2,7 грама на порция - един качествен протеин трябва да съдържа 11% левцин и 25% аминокиселини с разклонена верига (BCAA);
Непропорционално съотношение на по-евтините аминокиселини (глицин, таурин и бета-аланин) спрямо левцина, изолевцина и валина.
Как да тестваме протеини на око
След като сте проучили опаковката, можете да се обърнете към нейното съдържание.
Кои са външните признаци, които ни подсказват за качеството на даден протеин?
Веднага трябва да отбележим, че експериментирането с йод, варенето на протеина и запалването му не върши работа.
Протеинът може да съдържа и въглехидрати, ароматизатори и овкусители, които ще повлияят на това дали продуктът се свива, дали прави петна или има характерна миризма.
И така, как може да се провери качеството на даден продукт?
Снежно хрупане
Най-популярният начин е да го хрупате.
Независимо дали протеинът има консистенция на прах или е леко бучкав, качественият продукт издава характерно хрущене (напомнящо хрущенето на сняг или пясък), когато се компресира.
Гниене на протеина
Всеки продукт може да се развали, но при протеина се наблюдава характерен процес на разлагане и гниене, който е съпроводен с характерна миризма.
Ако протеинов шейк (или дори остатъци от него) се изложи на слънце или в близост до радиатор, той се разлага, като излъчва гнилостна миризма.
В случай на некачествен протеин продуктът просто ще набъбне.
Това вероятно са най-простите и основни начини за проверка на качеството на протеина, без да е необходимо специално оборудване или цяла лаборатория под ръка.