Магнезиев сулфат за отслабване
60% от хората в развитите страни консумират по-малко магнезий, отколкото е необходимо за здравето.
В резултат на това те увеличават запасите от мазнини по-лесно, според епидемиологично проучване от Тайван, публикувано в Nutrition Journal.
Проучването установи, че по-възрастните хора, чиито диети са с високо съдържание на магнезий, имат много по-нисък процент телесни мазнини и значително по-тесни талии от тези, чиито диети са с ниско съдържание на магнезий.
Ефективността на магнезия при загуба на тегло: проучване
Учени от Католическия университет Фу-Джен в Тайпе са изследвали 210 души над 65 години с начален диабет тип 2. Те разбраха какво са яли през последните 24 часа, направиха кръвни изследвания и измериха телесните измервания. Тайванците са били вдъхновени от мета-анализи, които показват, че хората, които консумират големи количества магнезий, са по-малко склонни да развият диабет тип 2, отколкото хората с нисък прием на магнезий. [1]
В допълнение, те са запознати с проучвания, които показват, че магнезиевите добавки при хора с диабет тип 2 повишават инсулиновата чувствителност. [2] Диетолозите са изчислили, че възрастните се нуждаят от 5 mg магнезий на килограм телесно тегло дневно. Тъй като ядем все повече готови ястия и все по-малко пълнозърнести храни, боб, спанак и ядки, често не покриваме това ежедневно изискване. Това важи и за хората над 65 години, участвали в проучването.
Магнезий и намаляване на % в тялото
Почти 90% от тях са получили твърде малко магнезий, а почти 40% са имали критично ниски нива на магнезий, както показват кръвните изследвания. Изследователите установяват, че измерванията на талията на участниците, които са консумирали най-малко 4,5 mg магнезий на kg телесно тегло, са средно със 7 cm по-малки от тези на участниците, които са успели да получат само 2,3 mg магнезий на kg телесно тегло. Средният процент телесни мазнини сред групата с високо съдържание на магнезий е 24,5%. В групата с нисък магнезий тази цифра е 33,3%. В групата с висок прием на магнезий концентрацията на „добрия холестерол“, HDL, в кръвта е по-висока, а броят на симптомите на депресия е по-нисък. Връзките, идентифицирани от изследователите, са илюстрирани в опростена форма по-долу.
Заключенията на учените
„Клиничните грижи трябва да бъдат насочени към увеличаване на приема на магнезий с храната или добавяне на магнезий, за да се подобри метаболитният контрол, депресията и физическото представяне при възрастни пациенти с диабет“, заключават тайванците. [3]
Използвани материали
- Прием на магнезий и риск от диабет тип 2 Мета-анализ на проспективни кохортни проучвания. Jia-Yi Dong, Pengcheng Xun, Ka He, MD, Li-Qiang Qin. Грижи за диабет. Септември 2011 г.; 34(9):2116-22.
- Пероралната добавка с магнезий подобрява инсулиновата чувствителност и метаболитния контрол при пациенти с диабет тип 2 Рандомизирано двойно-сляпо контролирано проучване. Марта Родригес-Моран, Фернандо Гереро-Ромеро. Грижи за диабет. 2003 април;26(4):1147-52.
- Корелация на приема на магнезий с метаболитни параметри, депресия и физическа активност при пациенти в напреднала възраст с диабет тип 2: кръстосано проучване Jui-Hua Huang, Yi-Fa Lu, Fu-Chou Cheng, John Ning-Yuean Lee & Leih-Ching Tsai. Nutr J. 2012, 13 юни; 11:41.