Рискът от остеопения се увеличава при ограничаване на храни от животински произход
Проучване на ефекта на растителните храни върху развитието на остеопения и остеопороза
Учени от университета Фудан в Китай анализираха данни от 16 085 възрастни американци, които са участвали в Националното проучване на здравето и храненето (NHANES) между 2005 и 2018 г.
Изследователите имаха достъп до изображения, които показват как костната маса на участниците се променя в хода на изследването.
Чрез редовни проучвания учените също имаха представа за диетата на участниците и въз основа на това им присвоиха 3 различни индекса на хранене.
Един от показателите беше индексът на растителното хранене.
Тя е по-висока, ако някой яде повече растителни храни и по-малко животински продукти.
Втората оценка беше индексът за здравословна диета на растителна основа.
Този процент е по-висок, ако диетата съдържа повече полезни растителни храни като зеленчуци, ядки, плодове и други цели храни.
Третият резултат беше индексът за нездравословно хранене на растителна основа.
Тази цифра е по-висока, ако диетата съдържа повече нездравословни растителни храни, като храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и подсладени сокове.
Резултати
Колкото по-висок резултат имат участниците в проучването по Индекса на здравословната растителна диета и Индекса на растителната диета, толкова по-висок е рискът от остеопения.
Остеопенията е предвестник на остеопорозата. Високите резултати в индекса на нездравословната растителна диета повишават риска от самата остеопороза.
Най-нисък риск от остеопения е в групата с висок резултат по индекса на здравословната растителна диета.
Зеленчуците пазят костната маса, смятат китайците. Яйцата и консумираното месо имат същия ефект.
Елиминирането на последните две групи храни изглежда увеличава вероятността от загуба на костна маса.
Заключение
Изследователите подозират, че безразсъдното заместване на животински храни с растителни храни в диетата може да доведе до недостиг на вещества, които са от съществено значение за здравословното развитие на костите.
Те основно, но не изключително, мислят за калция, протеина и витамин D.
Използвани материали
- Скритите опасности от диетите на растителна основа, засягащи здравето на костите: Напречно проучване с данни от Националното изследване на здравето и храненето на САЩ (NHANES) от 2005–2018 г. хранителни вещества. 6 април 2023 г.;15(7):1794.