Противовъзпалителната диета може да облекчи ревматоидния артрит
Така наречената противовъзпалителна диета може също да помогне на пациентите с ревматоиден артрит (RA) да страдат по-малко от заболяването си, според епидемиологично проучване, публикувано в списание Nutrition.
При пациенти с RA нивото на С-реактивния протеин (CRP), интерлевкин-6 и тумор некротизиращ фактор алфа (TNF-α) е значително по-високо, отколкото при здрави хора.
Серумните нива на CRP при пациенти с артрит са силно свързани с активността на заболяването и отговорът към лечението обикновено не настъпва, освен ако нивата на този възпалителен маркер не са намалени.
Защо е необходима диета и какви храни са включени в нея?
Диетата е модифицируем фактор на околната среда, който играе важна роля в регулирането на възпалението и имунната функция.
Някои изследвания в областта на храненето показват, че консумацията на храни с противовъзпалителни свойства, като ядки, чай, риба, зехтин и зеленчуци, е свързана с по-нисък риск или тежест на ревматоиден артрит.
Скорошно клинично проучване показа също, че добавките с рибено масло могат да намалят степента на активност на заболяването и броя на болезнените стави при пациентите.
Въпреки това, изучаването на отделни храни не е достатъчно, за да се отчете кумулативният ефект сред храните, които свободно живеещите хора често ядат заедно, а не поотделно.
Например, едно клинично проучване установи, че рибеното масло, комбинирано със зехтин, има по-голям ефект върху подобряването на ревматоидния артрит.
Няколко индекса за качество на храненето са разработени в изследванията на храненето, за да се отговори на този проблем и да се оцени въздействието на общия хранителен прием.
Изследвания на ирански учени
Изследователи от университета в Керманшах в Иран са изследвали 184 пациенти с ревматоиден артрит, които имат общ факт, че са посещавали специална клиника в своя град.
Учените са използвали въпросници, за да определят активността на заболяването при участниците в проучването, от една страна, и подробности за диетата им, от друга.
За всеки участник в проучването иранците изчисляват диетичен индекс на възпаление.
Колкото по-висок е възпалителният индекс на диетата, толкова по-висока е активността на възпалителния протеин CRP в кръвта на участниците в изследването.
Това можеше да се очаква. В края на краищата, високият хранителен индекс на възпаление също увеличава възпалителните фактори като TNF-алфа и интерлевкин-6.
Изводи от резултатите от изследването
Колкото по-висок е възпалителният индекс в диетата им, толкова повече участници в проучването страдат от заболяването си.
Високият възпалителен индекс се свързва с по-болезнени и подути стави.
Авторите са наясно, че този тип епидемиологично изследване може да разкрие само асоциации, а не всяка асоциация предполага причинно-следствена връзка.
„Необходими са проспективни надлъжни проучвания или клинични изпитвания, за да се проучи дали диета с нисък диетичен индекс на възпаление може да предизвика подходящи подобрения в активността на болестта на ревматоидния артрит.“