Как да избера витамин D3
Недостигът на витамин D3 е особено забележим с настъпването на есента: настроението се влошава, появяват се по-често летаргия и настинки.
Много хора знаят, че основният източник на D3 е ултравиолетовото лъчение, но с настъпването на студените и слънчеви дни става по-малко. Затова слънчевият витамин трябва да се допълва с храна и хранителни добавки.
Някои хора смятат, че лечението със солариум може да реши проблема, но е важно да се осъзнае, че то има своите недостатъци и противопоказания. Освен това прекомерната употреба на изкуствен тен може да бъде опасна за здравето.
Хранителни източници на витамин D3 са: риба от мазните разновидности, масло, царевично масло, черен дроб, яйчен жълтък и мляко.
Сега нека поговорим за това какво да търсите, когато избирате хранителна добавка за слънчева енергия.
Източници на витамин D3
Витамин D3 се предлага в една форма, като холекалциферол, като разликата между различните добавки се състои в източниците, от които се получава: рибено масло, ланолин, гъби и лишеи.
Информация за вегетарианци!
Повечето хранителни добавки с витамин D3 са от животински произход, така че хранителните добавки с витамин D2 (ергокалциферол) могат да бъдат алтернатива.
Ланолинът е восък, който се извлича от овча вълна и се подлага на специална обработка, за да се получи холекалциферол.
Именно ланолинът се използва най-често като източник на D3, той се усвоява добре и не предизвиква алергични реакции.
Рибеното масло също е популярен източник на хранителни добавки в течна форма или като софтгел капсули.
Тук трябва да се има предвид, че рибеният черен дроб, който по-често се използва като източник, може да натрупа живак и токсини, а освен това самият продукт може да бъде "тежък" за стомаха.
Холекалциферолът, получен от лишеи и гъби, е лесно усвоим и подходящ за вегани и вегетарианци, но такава добавка е много скъпа.
Освобождаване на формата
Съществуват няколко основни форми на освобождаване на витамин D3: таблетки и капсули, софтгел капсули, пълни с рибено масло или масло (най-често соево масло), дъвчащи бонбони или таблетки за смучене и разтвор.
Таблетките и желатиновите капсули са най-разпространеният формат за всеки витамин, но те се усвояват по-бавно и във формата на таблетки може да се загубят някои от активните съставки, докато преминават през сложните храносмилателни процеси.
Предимството на софтгел капсулите е, че мастноразтворимият витамин D е поставен в маслена среда, така че се абсорбира по-добре в организма. Софтгел капсулите също така са по-лесни за преглъщане.
Най-добре се усвоява витамин D3 в течна форма, както и под формата на таблетки за смучене и бонбони.
Разтворът може да бъде разреден във вода или негореща напитка, докато дъвчащите бонбони са подходящи за тези, които трудно преглъщат обикновените капсули или таблетки, а приятният бонус под формата на плодови или ягодови аромати не може да бъде пренебрегнат.
Каква доза да изберете
Профилактичните и терапевтичните дози на всеки витамин могат да се разделят на две, като последните се определят от лекар, и то само ако е налице изразен дефицит, който може да се установи чрез вземане на подходящи изследвания.
Профилактичната доза варира от 400 до 600 IU (или 10 до 15 mcg).
С какво да приемате витамин D3
Когато приемате каквито и да е витамини и минерали, трябва да вземете предвид тяхната съвместимост помежду им. Минерали като магнезий, цинк, бор, калций и фосфор подпомагат усвояването на витамин D3.
Често добавките с витамин D3 се комбинират с калций, затова е важно да се избягва приемането на други калциеви добавки, когато това е възможно.
Друг важен "спътник" на D3 е витамин К2 (менахинон), този витамин помага за "придвижването" на калция в костите и зъбите и за отстраняването му от меките тъкани и кръвоносните съдове.
С какво не трябва да приемате D3 - с витамини А и Е, въпреки изкушението да пиете всички тези мастноразтворими витамини в комбинация, такава комбинация ще неутрализира действието на активните съставки. Тя може да не навреди, но няма да доведе и до нищо добро.