Как да изберем качествен комплекс Омега 3-6-9
Мастните киселини не се нуждаят от представяне, те са от съществено значение за правилното функциониране на организма ни.
Когато избирате комплекс Омега 3-6-9, е важно да знаете как и за какво "работи" всяка полиненаситена мастна киселина, както и какъв важен нюанс съществува в тяхното съотношение.
Погледнете състава: Омега-3 трябва да се произвеждат от морски риби (освен ако не става дума за вегетариански продукт), докато Омега-6-9 трябва да се произвеждат от студено пресовани масла.
Обърнете внимание на съотношението между омега-3 и 6; то трябва да е 1:2-1:5.
Омега-6 трябва да бъдат представени от поне два вида киселини: линолова киселина, арахидонова киселина и гама-линоленова киселина, като предимството на последната, разбира се, е налице.
Цената е от значение - една качествена хранителна добавка с наличие на омега-3 не може да бъде подозрително евтина, а ако е така, вероятно за направата ѝ са използвани некачествени суровини.
Омега-3 киселини
Омега-3 е най-нашумялата и търсена добавка в днешно време. Поколението, живяло по съветско време, знае за нея благодарение на рибеното масло. Тези, които са по-млади, дори и да не се придържат към правилата на здравословния начин на живот, също са наясно с важността на този клас мастни киселини.
Важно е да се отбележи, че рибеното масло не е синоним на омега-3, като последната е клас мастни киселини: ейкозопентенова киселина (ЕПК) и докозахексенова киселина (ДХК).
При избора на омега-3 трябва да се обърне внимание на съдържанието на EPA+DHA, което трябва да е най-малко 500 mg.
Липсата на омега-3 спомага за повишаване на "лошия" холестерол, съсирването на кръвта, което води до проблеми в сърдечносъдовата система, отслабване на костната тъкан, понижен имунитет и заболявания на опорно-двигателния апарат.
За да се получи наистина комплекс от омега-3, е важно да се обърне внимание на качеството на суровината, особено в случая с добавките от животински произход, т.е. направени от риба: тя винаги трябва да е морска, където в храната преобладават планктонът и водораслите, а самата мазнина трябва да е извлечена от рибни трупове, а не от черен дроб.
Омега 6 киселини
Полиненаситените омега-6 мастни киселини включват линолова киселина, арахидонова киселина и гама-линоленова киселина, като последната е особено ценна за организма.
Обикновено се смята, че омега-3 стои начело на всички останали полиненаситени мастни киселини, но трябва да знаем, че недостигът на омега-6 също води до редица здравословни проблеми: хипотония, нарушения в съсирването на кръвта, хемартроза (кървене в ставната кухина).
Дефицитът на омега-6 и 9 е силно изразен при ескимосите поради липсата на растителни храни и масла в диетата им.
За разлика от омега-3, този вид мастни киселини не изискват "повишен" прием на определени храни (например свинска мас, тиквени семки, орехово, царевично, слънчогледово или соево масло), важно е тяхното качество, особено когато става въпрос за масло. Студено пресованите продукти имат предимство.
Омега 9 киселини
Ненаситените омега-9 киселини включват олеиновата киселина, която се съдържа в нерафинираните растителни масла.
За разлика от омега-3, олеиновите киселини не са есенциални; с други думи, организмът може да ги синтезира сам при балансирано хранене.
Омега-9 намаляват нивата на холестерола, влияят върху метаболизма на мазнините, намаляват риска от диабет и подобряват производството на енергия.
Омега-9 почти никога не се пуска като самостоятелна добавка, а винаги върви в комбинация с Омега-3 и 6, тъй като такъв комплекс позволява да се създаде правилното съотношение на тези мастни киселини.
Съотношение на омега 3-6-9
Когато говорим за недостиг на мастни киселини, е важно да отбележим, че не количеството им в организма играе голяма роля, а, както беше споменато по-горе, правилното съотношение.
Защото дисбалансът, например при диета, богата на омега-6, но с малко омега-3, провокира възпалителни процеси в организма.
Нормалното съотношение на тези киселини е около 1:3 до 1:5, като омега-6 превишава омега-3.
Важното е да запомните, че всеки "дисбаланс" в количествата мастни киселини ще доведе до здравословни проблеми, тъй като излишъкът на омега-6 причинява хипертония, докато голямото количество омега-3, напротив, понижава кръвното налягане.
Внимание! Тази статия е написана с образователна цел, тя не е медицинска препоръка.
Винаги се консултирайте със специалист!