L-карнитинът помага да се спазва диетата
Отслабването, отслабването е една от най-честите задачи не само за фитнес ентусиастите, но и за повечето хора като цяло.
Това може да се твърди поне от гледна точка на статистиката, според която в развитите страни 2/3 от населението е с наднормено тегло.
И въпреки че диалектиката на отслабването предполага, че броят на консумираните калории трябва да бъде по-малък от изразходваните, т.е. банално, трябва да ядете по-малко и да правите фитнес по добър начин - това е единственият начин да използвате натрупаните резервни телесни мазнини - но въпреки това такъв клас хранителни добавки като изгарящите мазнини все още е в голямо търсене сред хората, които се опитват да отслабнете.
(Малцина се занимават с фитнес... но много искат да отслабнат!
Принципът на действие на карнитина
Една от тези добавки за „изгаряне на мазнини“ – едновременно безопасна и популярна, разбира се, е L-карнитинът.
Това е витаминоподобно вещество, което активира метаболизма на мазнините и по този начин намалява натрупването им в тялото.
И въпреки че без тренировка L-карнитинът няма да може особено да „изгори“ нищо (все пак трябва да правите фитнес), въпреки това има косвена стойност в приемането му. Който? Повече за това по-долу...
Както вече споменахме, смисълът на всяка програма за отслабване (мазнини) е да ядете по-малко.
Това всъщност се нарича диета и всъщност е най-трудното нещо. Няма да навлизам в психологията на въпроса, няма да говоря за воля и т.н., всъщност е трудно да се „задържи“ диета.
Трудно е за всички – и за мотивираните спортисти, и за обикновените хора. Просто всеки си има якост на опън, за всеки е различно, но след него идва "бракуването".
Както и да е, всяко ограничение, включително диетата, като цяло не е физиологично, за тялото това е напрежение и стрес. Разбира се, трудно е постоянно да бъдете в такова състояние ... и вероятно е вредно.
Въпреки това, ако има възможност по някакъв начин да се намали дискомфортът от диетата, тогава, разбира се, е разумно да се използва това.
Както се оказа, L-карнитинът може да действа като такъв помощник и да улесни „спазването“ на диетата.
Как се случва това се съобщава в едно проучване, проведено от учени в Китай (Университет Сун Ят-Сен), резултатите са публикувани в Nutritional Journal през 2014 г. [1]
Изследване на действието на карнитина по време на "гладна" диета
Проучването включва пациенти, страдащи от метаболитен синдром (с наднормено тегло).
Възрастта на пациентите е 35-55 години, както мъже, така и жени. Техният индекс на телесна маса (ИТМ) е 27-30 kg/m2 (тегло 70-80 kg).
Пациентите са били лекувани с така наречената диета на гладно (буквално „гладна“ диета), която включва 5-дневно нискокалорично хранене (в този случай това е само 200 kcal / ден) и обичайното калорично съдържание на оставащите дни от месеца.
Пациентите бяха разделени на две групи от по 15 души на случаен принцип. Една от групите получава добавка L-карнитин два пъти дневно по 2 g (LC група), втората група е контролна, получава плацебо (CT група).
Проучването продължи 7 дни, първите два дни от които бяха с редовна диета (700-800 kcal), от третия ден започнаха 5 дни диета на гладно (200 kcal). Физическата активност в проучването включва ежедневни 2-часови разходки.
Пациентите са проследявани чрез антропометрични показатели (тегло, обиколка на талията), биохимични показатели на кръвта (глюкоза, липиден профил, инсулин и др.), както и показатели като глад и степен на физическа и психическа умора.
Резултати от изследванията
Ясно е, че такива диетични манипулации (гладуване в продължение на 5 дни !!!) имат предвидими резултати - както общото телесно тегло, така и обиколката на талията намаляват и в двете групи.
В групата на L-карнитин това намаление е малко по-голямо, но тук няма нищо необичайно, защото L-карнитинът е „изгарящ мазнини“.
По-интересни са мерките за това колко L-карнитин облекчава тежестта на предложените диетични ограничения.
Карнитин и глад
ПЪРВИЯТ такъв показател е чувството на глад. Ежедневно се оценяваше от пациентите.
Те бяха помолени да ги оценят по скала от 0 до 10 и да определят колко искат да ядат (0 = изобщо не са гладни, 10 = много гладни).
Вижте резултатите по този показател по-долу (графика № 1). Черни точки - LC група, бели точки - контролна група.
Съвсем предсказуемо е, че в контролната група чувството на глад е имало трайно нарастване с продължителността на диетата (5,80 / 6,01 / 6,27 / 6,40 / 6,20).
Но в групата на L-карнитин чувството на глад намалява и също е значително по-ниско, отколкото в контролната група (3,57 / 4,14 / 4,07 / 4,14 / 3,47)
Карнитин и умора
ВТОРИЯТ показател, който е интересен от гледна точка на спазването на диетични ограничения, е физическата и умствена умора (умора).
За оценка на тези видове умора са използвани скалите на Wessely и Powell.
Те са въпросници, които включват няколко променливи, които съответстват на нормалното благосъстояние.
Тези променливи, както в случая с глада, се оценяват от 0 (мин) до максимум и след това се сумират.
Крайните резултати от показателите за умора.
- Физическата умора в контролната група (КТ) се увеличава до края на 5-дневната диета, докато пациентите в групата на L-карнитин, напротив, отбелязват намаляване на този вид умора.
- Психическата умора в контролната група не претърпя значителни промени. Групата с L-карнитин показва значително намаляване на умствената умора до края на 5-дневното гладуване.
Теоретично обосноваване на ефекта на карнитина
Както знаете, L-карнитинът е транспортна совалка, която транспортира мастни киселини (FA) в митохондриите (Mx) за тяхното последващо окисление вътре в тези органели и производство на енергия под формата на АТФ.
Причината както за глада, така и за двата вида умора може да бъде липсата на ATP енергия, която се усеща при диетични ограничения.
Предполага се, че добавките с L-карнитин оптимизират производството на ATP енергия от резервните мазнини на тялото и по този начин намаляват общия енергиен дефицит на тялото, а с него и чувството на глад, както и двата вида умора.
Заключение: Карнитинът помага за справяне с глада
За да обобщим отново: добавянето на L-карнитин ще бъде рационално в програмите за отслабване.
Но L-карнитинът може да помогне не само директно за изгаряне на мазнини, но и в по-голям мащаб - да издържи на "строгостта" на диетичните ограничения.
За да направите това, можете да предложите да вземете протокола за употреба на L-карнитин, както в това изследване, и да го приемате два пъти на ден (вероятно 2 g).
Ако в този ден има тренировка, тогава може би един от методите на L-карнитин е рационално да се направи ПРЕДИ тренировка и да се използват стандартните му свойства за изгаряне на мазнини.
PS В заключение могат да се идентифицират още две добавки, които, подобно на L-карнитина, ще помогнат за „запазване“ на строгостта на диетичните ограничения.
Първата от тях е аминокиселината ТРИПТОФАН.
Принципът на действие на тази добавка се дължи на факта, че триптофанът се превръща в серотонин в мозъка.
Серотонинът е хормонът на щастието и удоволствието.
Част от желанието ни да ядем се дължи на факта, че получаваме удоволствие (увеличаваме серотонина) от яденето.
Това се случва чрез увеличаване на транспорта на триптофан към мозъка чрез хормона инсулин.
Инсулинът се повишава от повишаване на кръвната захар, което се появява след хранене.
Има изследвания, според които допълнителни количества триптофан намаляват желанието за ядене.
Нивото на „щастие“ вече беше над номинала и желанието да го увеличим с храна намаляваше.
Втората от тези добавки са BCAA аминокиселините.
Принципът на тяхното действие се дължи на намаляване на апетита чрез хормон като лептин.
Лептинът се секретира от мастната тъкан и действа върху рецепторите в мозъка, за да сигнализира за ситост.
Има проучвания, които казват, че BCAA осигуряват подобен сигнал към мозъчните рецептори като лептин, докато чувството за глад намалява.
Успех и бъдете здрави!