Как да изберем витамин C: активни форми при недостиг и лечение на настинки
Всеки е чувал за ползите от витамин С, като голямото му значение за поддържане на здравето е засенчено от факта, че тялото ни не е в състояние да го произвежда самостоятелно (за разлика от други бозайници).
Още по-лошо е, че освен неспособността за синтез на витамин С, веществото е силно нестабилно и се разпада бързо при температури над 70°.
Ето защо шипковите отвари или горещият чай с лимон не са верен източник на витамин С, тъй като след термична обработка остават само 30% от активния компонент.
На пръв поглед най-лесното решение е да приемате витамина в хранителни добавки, но въпросът за избора на хранителни добавки на основата на витамин С има своите тънкости, които трябва да знаете и да вземете предвид, преди всичко за да помогнете на организма си и да не му навредите.
Нека опишем основните популярни форми, които могат да се намерят на пазара на хранителни добавки
Аскорбинова киселина
Най-популярната и евтина форма на витамин С е аскорбиновата киселина.
Въпреки широкото си разпространение, тази форма не е най-добрата в следните ситуации:
- гастрит;
- стомашно-чревни ерозии и язви;
- цистит;
- възпаление на лигавиците.
Друг недостатък на тази форма е ниската ѝ смилаемост.
Минерални аскорбати
Комбинацията от аскорбинова киселина и минерали (обикновено калций, натрий или магнезий) се нарича минерални аскорбати.
Предимството им е, че са по-малко киселинни, което ги прави по-малко дразнещи за стомашната лигавица.
Освен това тази форма се усвоява по-добре и осигурява на организма допълнителни минерали.
Специално трябва да се спомене патентованата форма Ester-C® (калциев аскорбат), която се състои от метаболити на витамин С и калций.
Тази форма е отлична за краткотрайно отстраняване на дефицити (напр. при настинки и грип).
Витамин С с биофлавоноиди и шипка
Хранителните добавки с витамин С често се обогатяват с биофлавоноиди - растителни вещества, които се съдържат в изобилие в кората на цитрусовите плодове.
Особеност на тази форма е, че флавоноидите подобряват усвояването на витамина и имат изразен венотоничен ефект.
Кой да изберете?
Изборът трябва да се основава на това колко тежък е дефицитът.
Ако няма стомашно-чревни проблеми и като превантивна мярка, обикновеният аскорбин може да е достатъчен.
Ако искате да подобрите тонуса и да защитите кръвоносните съдове, изберете флавоноидни добавки (напр. рутин). При тежки дефицити (по време на и след заболяване) се предпочитат минерални аскорбати.